Creamania ötletek

Creamania Kreatív Hobby webáruház

Karácsonyi gyöngyapróságok

2023. december 17. 14:13 - Creamania

Idei utolsó ötletünkben olyan percek alatt elkészíthető, gyöngyből készült apróságokat találhattok, amelyek kedves kiegészítői lehetnek a karácsonyi ajándékoknak. Használhatjuk őket fityegőnek karkötőre, táskára, cipzárhúzóra, vagy ajándékkártya mellé. De lehet belőlük fülbevaló, vagy medál is. Aki még sohasem fűzött gyöngyöt, annak lehet, hogy az első kis csillag nehézséget tud okozni, de a többi semmilyen "előképzettséget" sem igényel. Vágjatok bele bátran!

gyap19.jpg

Anyagok és kellékek:

  • gemduo gyöngyök 6*4 mm (két szín)
  • Miyuki kásagyöngyök: 11/0; 8/0 méretekben
  • viaszgyöngyök: 4; 6; 8, 10 mm méretekben
  • talpas pálcák
  • harang alakú gyöngykupakok
  • fűzhető angyalszárny
  • rondella
  • flitter
  • fémköztes apróvirág
  • kockagyöngy (4 mm), vagy nagyobb szemű hengeres gyöngy

 

Eszközök:

  • gyöngyfűzőtű
  • damil 0,16 mm
  • szerelőkarikák
  • kúpos, lapos és csípőfogó

 

 gyap1.jpg

gyap8.jpg

gyap12.jpg

gyap15.jpg

 

A munka menete:

 

Először egy kis csillagot fűzünk (Deborah Roberti mintája alapján). Fűzzünk a tűbe kb 1,5 m damilt. Ellenőrizzük, hogy a gemduo gyöngyöknek mindkét lyuka szabadon átjárható-e. Fűzzünk fel 5 szem gyöngyöt, majd kört alkotva fűzzünk át újból mind az 5 szemen és kössünk csomót a damilra. Mivel a gemduo gyöngy egyik oldala domború, a másik lapos ügyeljünk arra, hogy mindegyik gyöngy egy irányban legyen. gyap2.jpgFűzzük a szálat a csomó melletti gyöngy felső lyukába, majd mindegyik gyöngy közé fűzzünk 2-2 szem gemduot. Ezen a körön is átmehetünk még egyszer, hogy erősebb legyen a tartás.

gyap3.jpg

Az utolsó gyöngynél itt is fűzzünk a felső lyukba, majd felváltva fűzzünk 1 szem gemduo-t és 3 szem 11/0 kásagyöngyöt az előző kör gemduo gyöngyei közé. Így haladjunk végig ezen a körön.

gyap4.jpg

Ismét fűzzünk a gemduo felső lyukába, majd vegyünk fel 3 szem 11/0 kásagyöngyöt, fűzzünk át az ott lévő három szem kásagyöngyön, majd vegyünk fel újabb 3 szem kásagyöngyöt és azt a következő gemduo felső lyukába fűzzük. Így haladjunk végig ezen a körön.

gyap5.jpg

Befejezésként a gemduo-k csúcsai köré fűzzünk 3-3 szem kásagyöngyöt úgy, hogy a két csúcs közötti valamennyi kásagyöngyön átfűzünk és csak a csúcs előtt vesszük fel a 3 szem kásagyöngyöt.

gyap6.jpg

Az egyik csúcs köré fűzzünk 5 szem kásagyöngyöt, amelybe egy szerelőkarikát is fűztünk. Dolgozzuk el a fűzőszálat és vágjuk le a felesleget.

gyap7.jpg

Másodikként szaloncukrot készítünk, amelyhez egy talpas pálcát, 2 db 4 mm-es és egy db 8 mm-es viaszgyöngyöt, valamit két harang alakú gyöngykupakot használunk. Fűzzük fel az egyik 4 mm-es gyöngyöt a pálcára, majd az egyik harang következik, „nyitott” végével a gyöngy felé fordulva. Ezután jöhet a 8 mm-es gyöngy, majd a másik harang, „nyitott” végével hátra és végül a második 4 mm-es viaszgyöngy.

gyap9.jpg

Húzzuk szorosan egymáshoz az egyes elemeket, majd vágjuk le a pálca végét úgy, hogy kb.1 cm maradjon. Ebből a kúpos fogóval karikát hajtunk, amelybe egy szerelőkarikát is illesztünk.

gyap11.jpg

Harmadik apróságunk egy parányi angyalka. Ehhez egy talpas pálcát, két darab 6 mm-es viaszgyöngyöt, a fűzhető szárnyat, szoknyának egy harang alakú gyöngykupakot és glóriának rondellát használunk. Fűzzük fel a talpas pálcára az egyik viaszgyöngyöt, majd a harangot. Ez után jön a szárnyacska, a másik viaszgyöngy és végül a rondella.

gyap13.jpg

Itt is vágjuk vissza a pálcát és a szaloncukorhoz hasonlóan karikát hajtunk – amibe szerelőkarikát tehetünk.

gyap14.jpg

Negyedik feladatunk egy pár, amely egy hóemberből és egy hóasszonyból áll. Ezekhez két talpas pálcát, 2-2 db 6; 8 és 10 mm-es viaszgyöngyöt, egy szem flittert, egy minivirág fémköztest és kockagyöngyöt, hengeres gyöngyöt, vagy 8/0 kásagyöngyöt használunk. A fűzési sorrend mindkét esetben egyforma: a pálcára először a 10, aztán a 8, végül a 6 mm-es viaszgyöngy kerül. Ezt követi az „ember” esetében a flitter és a kockagyöngy, az "asszony" esetében pedig a minivirág és a 8/0 kásagyöngy.

gyap16.jpg

A már ismert módon vágjuk vissza a pálcát (ha szükséges) és a kúpos fogóval hajtsunk karikákat. Ezekbe is tehetünk szerelőkarikát.

gyap17.jpg

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://creamania.blog.hu/api/trackback/id/tr5418282901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása