Február a farsangi mulatságok ideje. Mi most egy olyan kiegészítőt terveztünk, ami mind dekorációként, mind funkciójában is megfelel a farsangi hangulatnak. Ez a palack dísze lehet a büféasztalnak és jótékonyan elrejti a beletöltött tartalmat. A bejegyzés végén erre is adunk ötletet, tojáslikőr recept formájában.
Anyagok és kellékek:
- parafa dugós üveg palack (1 l)
- akrilfesték: fekete
- gesso, fekete
- mintanyomó forma (steampunk)
- szilikon öntőforma mini sarkok
- könnyű modellező paszta
- fa mini álarcok
- fa fogaskerekek
- tollak
- viaszpaszta: arany, chameleon zöld, magenta, fehérarany
Eszközök:
- ecset (stencil, szivacs)
- festőkés, vagy spatula
- heavy body gél átlátszó
A munka menete:
Kenjünk a formanyomóba vastag réteg könnyű modellező pasztát. Kb 1-2 mm-re álljon ki az alapból. (Erre azért van szükség, mert száradás közben a paszta összehúzódik és ha túl vékony, akkor nem tudjuk majd kivenni a mintanyomóból.) Szintén kenjünk modellező pasztát a szilikon öntőformába, de itt gondosan húzzuk le a felesleget. Hagyjuk mindkettőt alaposan megszáradni, ha lehet 24 órát, de minimum 12-t. Húzzuk le a megszáradt anyagot a mintanyomóról.
A szilikonból is kivehetjük a formákat.
Ragasszuk fel heavy body géllel az egyes darabokat: az egyik oldalra a méretre vágott steampunk mintát,
a következő oldalra a fa álarcokat,
az azt követőre a sarkokat,
végül a negyedikre a fa fogaskerekeket, tetszés szerint.
Fessük be fekete akrillal, stencilecsettel a teljes felületet, ügyeljünk arra, hogy a mélyedésekbe is kerüljön a festékből. Hagyjuk megszáradni. A palack nyakára és éleire kicsit vastagabb rétegben vigyünk fel fekete gessot. Ezt stencilecsettel, vagy festőkéssel is megtehetjük. Ezt is hagyjuk megszáradni.
Szivacsecsettel (vagy az ujjunkkal) tetszés szerinti színekkel emeljük ki a ragasztott formákat viaszpasztákkal.
Egy kicsit hagyjuk ezt is száradni (a teljes száradás hosszabb időt vesz igénybe), majd tetszés szerint ragasszunk tollakat a palackra.
Tojáslikőr:
Hozzávalók:
- 5 tojás sárgája
- 250 g porcukor
- 1 vanília rúd, vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 1/2 l felforralt és lehűtött tej
- 1-1,5 dl alkohol (96%)
A tojások sárgáját a porcukorral és a vanília kikapart belével, vagy a vaníliás cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett lassanként hozzáöntjük a tejet. Végül az alkoholt is belekeverjük az italba. Jól lehűtve kínáljuk.